Gravid vecka 33


Barnets utveckling
Fostret ökar snabbt i vikt och väger nu cirka 2 kilogram. Längden är ungefär 45 centimeter. Det finns gott om fostervatten, vanligtvis nästan en liter. Vattnet hjälper fostret att röra sig och gör så att livmodern inte trycker direkt mot fostret. Fostervattnet har ingen färg men är lite grumligt och har en lukt som påminner om hav och tång.

Fostret kan uppfatta ljus och mörker, natt och dag.

Om fostret skulle födas nu kan det under ett par veckors tid behöva lite andningshjälp, extra värme och hjälp att få i sig tillräckligt med näring för att må bra.

I gravidkroppen
Magmåttet som barnmorskan kontrollerar varierar från person till person och från graviditet till graviditet. Måttet påverkas av barnets storlek, fostervattenmängden och hur barnet ligger i livmodern. Måttet säger egentligen inte så mycket om barnets storlek, utan visar bara att fostret växer.

Egna tankar
Helt slut, men får skylla mig själv då jag använder min vakna tid till att göra allt annat än att vila. Veckan har varit helt toppen och jag har bara haft rätt mycket problem med foglossningen, men har ändå kunnat gå runt på Erikslund och målat spjälsäng. Känns som att mycket har bockats av den förra veckan och att jag hunnit med en massa roligheter. Imorgon börjar jag sätta upp lillens säng och fixa med hans sänghimmel och sånt. Ska verkligen bli super roligt.

Namn:

E-mail: (publiceras ej)

Webbadress:

Skriv din kommentar här:

Kom ihåg mig?