Gravid vecka 34


Barnets utveckling
Nu väger fostret ungefär 2,3 kilogram och är runt 46 centimeter långt.

De flesta barn som föds efter vecka 34 klarar sin andning bra och behöver inte ligga i kuvös. Men de är fortfarande ömtåliga och behöver oftast hjälp att hålla värmen och få i sig näring.

Många barn ligger nu med huvudet nedåt. Barnet lyssnar till hjärtslag, magen som kurrar och andra kroppsljud. Inte konstigt att en del barn sedan har svårt att ligga själva och sova efter födelsen. Barnet vill vara nära och lyssna till kroppsljud.

I gravidkroppen
Livmodern tränar för förlossningen vilket kan kännas i form av förvärkar, en del svagare, andra kraftigare. En del känns inte alls, men om du lägger handen utanpå magen kan det kännas att den plötsligt drar ihop sig och blir alldeles spänd. En förvärk börjar från toppen av livmodern och sprider sig nedåt. De kommer regelbundet och ökar i intensitet och varar längre än sammandragningar. Hos omföderskor brukar förvärkarna vara kraftigare än med första barnet och kännas lite oftare. Läs mer om skillnaden mellan sammandragningar och förvärkar.

Egna tankar
Egentligen de enda negativa den föregående veckan har varit att min foglossning har varit värre och kommit i form av knivhögg, annars har jag mått väldigt bra! Sovit rätt mycket men även orkat hålla på en massa. Nu börjar de kännas extremt pirrigt dessutom, han är ju faktiskt snart här. Men mer och mer saker börjar bli klart och sängen står uppe, vagnen är nästan 100% klar, bara bäddning som fattas, babynestet ska sys nästa vecka och sen är de bara saker som byrå, tvätta upp kläder, bädda färdigt sängen, köpa alla apoteksprodukter osv kvar. Och jag börjar bli så himla taggad, och så trött på att ha foglossning så vill bara ha lillen i min famn nu. Men mår som sagt rätt bra, och jag är glad att jag inte är sängliggandes och klarar av vardagen utan problem. Jag kan städa, dammsuga, skura och allt sånt utan problem och de är helt guldvärt.

Days by Johanna
( http://daysbyjohanna.blogg.se )

Hoppas du kan sova bättre inatt, har med svårt och sova om jag sover mitt på dagen :(

Namn:

E-mail: (publiceras ej)

Webbadress:

Skriv din kommentar här:

Kom ihåg mig?