Gravid vecka 20


Barnets utveckling
Halva graviditeten har gått. Så här långt växer alla foster ganska lika. Men från och med nu blir det större skillnader mellan olika foster.

Fostret väger nu ungefär 350 gram och är runt 24 centimeter långt. Det har fått ögonfransar och kanske lite hår på huvudet. Svettkörtlarna blir färdiga nu, men fostret kommer inte att börja svettas förrän efter födseln.

Fostret har fått känsel och kan känna smärta. Det kan göra avancerade rörelser som till exempel bakåtkullerbytta.

I gravidkroppen
Många gravida kan nu känna att fostret rör sig i magen, men det kan också dröja ytterligare. Livmodern växer och magen blir större. Storleken på magen varierar från person till person. Det går inte att jämföra magen på gravida som är i samma vecka, det är så olika.

Från och med nu växer magen mer regelbundet eftersom fostret koncentrerar sig på att just växa. Måttet ökar med ungefär en centimeter i veckan.

Egna tankar
Vecka 20 är här!!! För er som missat så blev jag framflyttat en dag på RUL så byter numera vecka på lördagar istället för på söndagar! Kan inte fatta att de redan har gått 20 veckor, och vår aktiva och ack så älskade lilla son gör sig mer och mer bemärkt med buffar och bök under hela dagen, lika mysigt varje gång. Denna vecka har varit lite till och från, i varje fall tors-fre, har mått väldigt illa och ätit dåligt, lite throwback to week 10 typ. Men annars mår jag jätte bra. Om 6 dagar säger en av mina appar 50%, och kan inte riktigt förstå att jag snart gått 50% av graviditeten, känns verkligen som att de var igår jag plussade ♥

Numer äter jag väldigt mycket vitaminer också, är ju vegetarian så käkar mitt val vegetarian, magnesium för RLSen, Järn + c-vitamin för låga depåer och från och med förra veckan d vitamin då vi går mot väldigt mörkare tider. Tycker det hjälper hur mycket som helst och positivt hur mycket de finns som man kan ta för att känna sig lite piggare. Däremot är huvudvärken ett faktum men äter inga värktabletter öht.

Vägde mig hos mamma och pappa här om dagen också, känns så himla skönt att jag faktiskt inte har gått upp speciellt mycket i vikt. Jag vet att de kommer att komma mer kilon, men var så förskräckt då jag tyckte mig gå upp under en period, men har på 20 veckor gått upp 2 - 3 kilo. Och då tycker jag ändå att bebis tar rätt mycket plats. Har ju inte heller kräkts speciellt mycket och ätit som normalt + mer småätning. Så förhoppningsvis kan jag klara mig med de kilon som ingår i graviditeten och inte få så många kilon själv, försöka fortsätta att promenera och inte äta allt för onyttigt. Dock har vi 8 veckor kvar till jul och då kan man ju räkna med några kilon i varje fall ;)

Namn:

E-mail: (publiceras ej)

Webbadress:

Skriv din kommentar här:

Kom ihåg mig?