Gravid vecka 24


Barnets utveckling
Fostret väger cirka 600 gram och är ungefär 30 centimeter långt. Huden, som tidigare har varit helt genomskinlig, börjar bli tjockare och täcks av fosterfett.

Nu kan fostret suga på tummen, det är en träning av sugreflexen.

De små blodkärlen i lungorna, kapillärerna, växer som mest mellan vecka 16 och 24. Först nu kan fostret börja andas luft, om det skulle födas så tidigt.

Hörseln är väl utvecklad. Fostret känner igen röster och kan höra hjärtslag. Det börjar bli lite trångt där inne i livmodern.

I gravidkroppen
Under hela graviditeten drar livmodermuskeln då och då ihop sig i sammandragningar. På så sätt tränas muskeln så att den kan ge starka och effektiva värkar när det är dags för förlossning. Sammandragningar är ofarliga. Omföderskor känner vanligen av dem tidigare och starkare än de som väntar sitt första barn.

Krämpor som halsbränna, ont i benen och ryggont på grund av foglossning är vanliga. Livmodern trycker på urinblåsan och gör att många behöver kissa ofta. En del drömmer livliga drömmar.

En del gravida samlar på sig vatten och får svullna ben framemot eftermiddagen och kvällen. Att lägga upp benen på en stol eller använda stödstrumpor kan hjälpa.

Egna tankar
Illamående och trötthet samt ryggont och foglossning är ett faktum och tar upp mycket av min tid. Samt stress på jobbet som ökar alla dessa krämpor och de är så otroligt tråkigt och frustrerande. Annars när jag väl mår bra så känner jag mig som en gud, och när jag går måste jag ha foglossningsbältet men de funkar bra tills att jag blir illamående, kissnödig eller måste sätta mig ner. Annars så är herr bebis lika aktiv som vanligt, speciellt på kvällarna eller när jag härjat och sätter mig ner. Hans sparkar blir tydligare och tydligare, har i några veckor känt dom utanpå när jag ska lägga mig och sova och de fortsätter så. Och i denna takt är jag rädd hur hårt han kommer kunna kicka och hur öm jag kommer vara efter hans karateträningar ;) Hahaha. Men som sagt, hade jag sluppit i varje fall illamående och ryggont hade jag mått som en gud, så vi får hoppas att det snart släpper :)

Veronica Wallgren
( http://wallgrenveronica.blogg.se/ )

Det var likadant för mig när jag var i vecka 24 och förlossningsbältet var verkligen guld värt :)

Sarah
( http://klarahs.blogg.se )

åh magen börja bli stor vad myssigt =)

Namn:

E-mail: (publiceras ej)

Webbadress:

Skriv din kommentar här:

Kom ihåg mig?