Gravid vecka 28


Barnets utveckling
Fostret väger drygt ett kilogram och är cirka 39 centimeter långt nu. Det har stora chanser att överleva om det skulle födas.

Fostret kan fortfarande vända sig ett tag till. De flesta brukar sedan lägga sig tillrätta med huvudet nedåt i födelsekanalen men en del lägger sig istället på sidan eller med stjärten nedåt.

I gravidkroppen
Livmodern är ofta så stor att den påverkar kroppens rörelser. Det går bra att vara aktiv, kroppen säger ifrån om det blir för mycket. En del får sammandragningar vilket innebär att livmodern drar sig samman och blir hård. Sammandragningar är oftast ofarliga och påverkar inte den fortsatta graviditeten. Men om de ökar och kommer regelbundet ska du kontakta en barnmorska eller förlossningen.

En del gravida kan läcka mjölk från brösten.

Precis som i början av graviditeten är det vanligt att känslorna svänger och humöret kan påverkas.

Egna tankar
Vecka 28???? Va?? Hur, när, var? Och julafton på det? Vart tar seriöst tiden vägen och hur kan de bara vara 3 månader kvar tills min lilla karatekid är beräknad att titta fram?? Herre min skapare säger jag bara. För övrigt har det varit en bra vecka med otroliga fosterrörelser som jag aldrig varit maken om, inkl att lillen har hållt mig vaken om nätterna. Sover sämre igen och dessa hormoner, fy farao. Men de är mycket bättre än att må illa, that's for sure! Förutom det börjar jag känna mig tyngre, har inte riktigt känt någon tyngd alls innan men nu börjar jag känna mig lite tung, kanske inte så konstigt med tanke på att jag snart räknas som höggravid! Förhoppningsvis blir det inte allt för illa och jag kan slappna av och få må bra som jag gör just nu! 

Namn:

E-mail: (publiceras ej)

Webbadress:

Skriv din kommentar här:

Kom ihåg mig?