Gravid vecka 29


Barnets utveckling
Fostret väger nu runt 1,2 kilogram och är ungefär 40 centimeter långt. Nu börjar det verkligen likna en liten bebis. Det är tillräckligt stort för att kunna sparka på revbenen och även slå mot urinblåsan på dig som är gravid. En del kan sparka så hårt att det ömmar på någon viss punkt.

Ännu behöver fostret inte vända sig med huvudet nedåt eftersom det fortfarande finns gott om plats att ändra läge. Fostret kan drömma nu.

I gravidkroppen
Fostret och magen fortsätter att växa och de inre organen får det trängre. Fostrets sparkar kan ses utanpå magen. Det är vanligt att gravida känner mycket sparkar. En del känner mindre än andra.

Från livmodern ner mot ljumsken går de så kallade livmoderbanden. När livmodern växer och livmoderbanden tänjs ut kan det göra ont och stråla ut mot ljumsken och blygdläpparna. Det brukar kallas ligamentsmärtor. Efter förlossningen drar banden ihop sig och besvären går över.

Förvärkar är vanligt. Förvärkar är sammandragningar som gör ont. Ett bra sätt att slappna av och dämpa dem är att lägga sig och vila.

Hos barnmorskan/kontroller
Nu brukar det vara dags att besöka barnmorskan igen. Även den här gången kontrollerar barnmorskan hur livmodern växer. Med ett speciellt måttband mäter barnmorskan avståndet mellan blygdbenet och livmoderns överkant. Sedan skriver hen in värdet på en kurva för att följa utvecklingen.

Barnmorskan kontrollerar också blodtryck och ibland tas ett extra urinprov, blodvärde och blodsocker.

Gravida med blodgrupp Rh-negativ kan behöva ta nya blodprover ytterligare en eller två gånger under graviditeten för att upptäcka eventuell immunisering. (Jag är AB Rhd-negativ)

Egna tankar
Trimester 3, hur fort går inte tiden? Nu är jag inne på slutspurten i denna graviditet. Lillen är sig själv och sparkar på som vanligt, man märker att han har mindre plats att röra sig på då de blir mycket svepande rörerlser. Än är han inte vänd ner vilket jag tackar för då han låter mina revben vara, dock vet han gott och väl vart kissblåsan ligger.

Ont i ryggen har jag ständigt, inatt har jag knappt kunnat sovit för ryggont och sammandragningar samt kramp i låren så fort jag sträcker på mig. Men de gör mig inte jätte mycket, ledighet = ligga och dra sig trotts krämpor. 

Mitt nya beroende är smoothie, hallon/banan och jag vill hellst ha de till frukost! Sitter och surplar på en nu. Och de känns skönt, för sötsuget är under kontroll och jag vill verkligen verkligen ha smoothie istället.

Sen så är de sista dagen på året, kul att detta år har fått vara med om alla trimestrar, jag har hunnit med allt de roliga och har det roligaste kvar till 2017 då lillen kommer. Jag hoppas på att få hålla lite bättre och att smärtan ger med sig lite, så tråkigt att gå runt och ha ont. Men vi blickar framåt och ser till att de blir bra!

2016, soon 2017


Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut?
Jag blev gravid ♥

Hur har ditt 2016 varit?
Första halvåret totalt ner i soptunnan men tack vare en viss liten kommande pojke blev andra hälften mycket bättre. Förutom alla krämpor som de är värt i slutändan. Men rent generellt har de varit ett dåligt år.

Blev du kär i år?
Det håller i sig än, sen 2007 ♥

Vilket datum från 2014 kommer du aldrig glömma?
21 juli är det datumet som alltid kommer finnas nära, och sen 13 september och 26 oktober.

 

Vad är din största framgång 2016?
Att jag har mognat, och insett mina begränsningar.

Bästa köpet?
Eftersom jag inte köpt något "större" detta år måste jag säga min lejontatuering.

Vad spenderade du mest pengar på?
Räkningar! Och sen självklart godis, som alltid.

Gjorde någonting dig riktigt glad?
Min älskade sambo, vår son och min familj och närhet ♥

Vilka sånger kommer påminna dig om 2016?
Pillowtalk, this town och just hold on.

Vem har du umgåtts med mest?
Min sambo som alltid, vänner första delen av året och sen min familj.

Har du haft ett förhållande under 2016?
Yaaaaaaas ♥

Vart reste du under 2016?
Norway och annars varit en riktigt fattig torrboll som hållt sig i Sverige.

Är det något du saknar år 2016 och vill ha 2017?
Egentligen inte, fast vet vad jag saknar på utsidan men har på insidan, så får väl säga bebis där :D

Hur tillbringade du julen?
Under julen var jag i Irsta med min familj och släkt och firade.

Vad gjorde du på din födelsedag?
Hade brunch i Irsta och sen vidare till en bröllopsfotografering.

Finns det något som skulle gjort ditt år bättre?
Mitt mående... Inser mer och mer hur fuckad jag var första halvåret.

Vem saknade du?
Rocky som alltid, och Harry som vi förlorade för 5 månader sen ♥

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?
Nooooppp! Däremot blir de ju min tur nästa år ;)

De bästa nya människorna du träffade?
Inte träffade men blev närmre med, Cissi och Jessica!

Vad vill du säga till dig själv inför 2017?
Du är van att torka bajs, du behöver ta de lugnt och njuuuuuuut!

Överdrivet lycklig


Att få hem detta brev idag gjorde resten av året, nästa år och förmodligen resten av mitt liv helt perfekt. Jag är sååå trött på att ha ont, vara stressad och få värre halsbränna och illamående tack vare tungt arbete, så om ynka 34 dagar får jag gå hem på graviditetspenning och kan fokusera på mig själv, bebis och vår framtid istället för att stressa. Sen är jag dessutom sjukskriven på 50% fram tills dess, så de är också otroligt skönt, får hoppas att jag håller fram tills dess och att inget blir värre, rätt tråkigt när man har ett så tungt jobb och alltid har tyckt om att arbeta, sen helt plötsligt är det omöjligt!